Filmajánló

 Home / Olvasósarok / Filmajánló

Pici filmek - A tudatos koraszülött gondozásért


Filmsorozat koraszülésről, koraszülött babákról és szüleikről, orvosokról, nővérekről és mindazon témáról és helyzetekről, amelyekkel a koraszülők a PIC-en eltöltött idő alatt és otthon, a hazakerülés után találkoznak.

A PICI filmek filmsorozat a Melletted a helyem Egyesület közreműködésével és támogatásával jött létre.

 24 hét (24 Wochen) német filmdráma, 102 perc, 2016.


A sikeres és boldog házasságban élő nő, Astrid boldogan várja második gyermekét. A terhesség félidejénél azonban kiderül, hogy gyermeke Down-szindrómával fog születni. Férjével egyetértésben úgy döntenek, hogy így is vállalják a gyermeket, de hamarosan kiderül, hogy a rendellenességhez súlyos szívbetegség is társul a magzatnál. Astrid elmondhatatlanul nehéz döntés elé kerül, amelyet csak ő hozhat meg, miközben egyre jobban sürgeti az idő.

A film a 2016-os Berlinale versenyprogramjában mutatkozott be, és elnyerte a német artmozik céhének díját.

 Babák - az első év, francia dokumentumfilm, 79 perc, 2010.


Thomas Balmes rendező négy kisbaba életének első évét mutatja be. A világ egymástól távoli részein járunk, Namíbia, Mongólia, Tokyo és San Francisco a helyszín, ahol nyomon követhetjük a csöppségek mindennapjait. Fejlett országok állnak szemben fejlődő országokkal. Felvetődik a kérdés - hol jobb felnevelni egy gyereket? Nyüzsgő nagyvárosban, a legnagyobb luxus közepette, babajógával és csoportterápiával, vagy a vadonban, ahol a gyerkőc porban csúszkál és a birkaitatóban fürdik? A meglepetés, hogy mind a négy gyerek hasonlóan kreatív és figyelmes, ugyanúgy fejlődik és tanul, a család anyagi helyzetétől és a társadalmi háttértől függetlenül.
A szív bajnokai, amerikai életrajzi dráma, 128 perc, 2009.


Michael Oher élete nem könnyű. A hajléktalan, fekete bőrű diákot nem akarja átvenni a jó hírű gimnázium, mivel a teszteken nagyon rosszul teljesít. Senki nem tudja róla, hogy az anyja drogfüggő, az apját pedig megölték. Amikor a kis S.J. összebarátkozik vele, Leigh Anne felkarolja és befogadja a családjukba. Michaelről hamarosan kiderül, hogy nem is olyan ostoba, ráadásul remek focista. A család mindent latba vet, hogy a fiú életét rendbe hozza, és még arra is készek, hogy örökbe fogadják. A megtörtént eseményeken alapuló alkotás női főszerepét Sandra Bullock alakítja, aki egy családanyát játszik a történetben, és a filmben nyújtott mesteri alakításért Oscar-díjjal jutalmazták.