Filmajánló

 Home / Olvasósarok / Filmajánló

24 hét (24 Wochen / 24 Weeks/)


német filmdráma, 102 perc, 2016 (16 éven felülieknek)
rendezte: Anne Zohra Berrached

Abortusz vagy sem? Döntés életről és halálról, amelyet a szülőknek bizonyos élethelyzetekben a saját gyermekükről kell meghozni. A film alapkérdése is ez: megtartsunk-e egy súlyosan beteg magzatot, vagy az abortuszt válasszuk.


A film a boldog házasságban élő Astrid és Marcus történetét meséli el, akik a második gyermeküket várják. A már-már idilli életbe robban be az orvosi vizsgálat eredménye: a leendő gyermek nagy valószínűséggel Down-szindrómás, amit a későbbiekben tovább bonyolít, hogy súlyos szívbetegség is társul ehhez az állapothoz.
A film a döntés mélységeit, összetettségét drámai precizitással mutatja be. Hiszen akár az élet, akár a halál mellett döntenek a szülők, egész életre szóló lelki és fizikai terheket vállalnak fel – és vállaltatnak fel másokkal is. Hogyan számolhatunk el a lelkiismeretünkkel, ha lemondunk a születendő gyermekünkről, vagy hogyan számolhatunk el akkor a lelkiismeretünkkel, ha az ötéves „nagytesóról” mondunk le, és kényszerítjük bele kiszámíthatatlan, nehézségekkel teli jövőbe? Ki dönthet egyáltalán: te vagy mi, esetleg ők? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sorozatát kell megválaszolniuk a szülőknek, mielőtt meghozzák a végső döntésüket.


A film kerüli az egyszerű, klisészerű válaszokat, ez adja a történet fő erejét, amely egyúttal elképesztő érzelmi hullámvasútra ülteti a nézőket is.
Forgalmazó: Cirko Film